Krzyżówki drożdży browarniczych. Cz. 1. Historia, stan obecny i perspektywy

Joanna Harasym , Tomasz Podeszwa , Ludmiła Bogacz-Radomska

Abstract

The knowledge about the genome of brewing yeast, their origin as well as the potential for further development is still very limited. Bottom fermentation yeasts have revolutionized the alcoholic fer-mentation process of beer, allowing the appearance of lager beer – with a completely different flavor than the ale beer produced so far. This different technological characteristic was due to the use of brewing yeast with a new phenotype – among others – tolerant of low temperatures. These came out to be interspecific hybrid with a new set of features that directly translated into the possibility of obtaining different products
Author Joanna Harasym (EaE / IChaFT / DBaFA)
Joanna Harasym,,
- Department of Biotechnology and Food Analysis
, Tomasz Podeszwa (EaE / IChaFT / DBaFA)
Tomasz Podeszwa,,
- Department of Biotechnology and Food Analysis
, Ludmiła Bogacz-Radomska (EaE / IChaFT / DBaFA)
Ludmiła Bogacz-Radomska,,
- Department of Biotechnology and Food Analysis
Other language title versionsBrewing Yeast Hybrids. Part I. History, Current State and Prospects
Journal seriesPrzemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ISSN 0137-2645, e-ISSN 2449-9552, (B 5 pkt)
Issue year2017
No7
Pages20-23
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polish krzyżówki międzygatunkowe, drożdże browarnicze, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces eubayanus
Keywords in EnglishInterspecific hybrid, brewer's yeast, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces eubayanus
Abstract in PolishWiedza o genomie drożdży piwowarskich, ich pochodzeniu, jak również potencjale dalszego rozwoju, jest wciąż bardzo ograniczona. Drożdże dolnej fermentacji zrewolucjonizowały proces fermentacji alkoholowej piwa umożliwiając pojawienie się piwa typu lager – o zupełnie odmiennej charakterystyce smakowej niż dotychczas wytwarzane piwo typu ale. Ta odmienna charakterystyka techno-logiczna wynikała z wykorzystania drożdży browarniczych o no-wym fenotypie – m.in. tolerujących niskie temperatury. Okazały się one być krzyżówką międzygatunkową charakteryzującą się no-wym, w stosunku do gatunków rodzicielskich, zestawem cech, które bezpośrednio przełożyły się na możliwość uzyskania odmiennych produktów.
Languagepl polski
File
Harasym_Podeszwa_Bogacz_Radomska_Krzyzowki_DrozdzyBrowarniczych.pdf 437,09 KB
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 5.0, 02-07-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back