Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka

Agnieszka Orkusz , Ludmiła Bogacz-Radomska

Abstract

Spices give dishes a specific smell, taste and color. In addition, they are used in the treatment of many diseases and conditions, including bacterial infection, cough, and liver diseases, because they have antiviral, bactericidal, bacteriostatic, antifungal, antioxidant and anticancer effects. The purpose of the work is to characterize selected spices, within which their application and recommendations related to their use in therapeutic diets are presented.
Author Agnieszka Orkusz (EaE / IChaFT / DBaFA)
Agnieszka Orkusz,,
- Department of Biotechnology and Food Analysis
, Ludmiła Bogacz-Radomska (EaE / IChaFT / DBaFA)
Ludmiła Bogacz-Radomska,,
- Department of Biotechnology and Food Analysis
Other language title versionsThe importance of spices in human nutrition
Journal seriesNauki Inżynierskie i Technologie, ISSN 2080-5985, e-ISSN 2449-9773, (B 6 pkt)
Issue year2017
No4 (27)
Pages55-65
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishprzyprawy, dieta lecznicza, żywienie człowieka
Keywords in Englishspices, therapeutic diet, human nutrition
Abstract in PolishPrzyprawy nadają potrawom swoisty zapach, smak i barwę. Ponadto są stosowane w leczeniu wielu chorób i schorzeń m.in.: infekcji bakteryjnych, kaszlu, chorób wątroby, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Celem pracy była charakterystyka wybranych przypraw, w ramach której przedstawiono ich zastosowanie oraz zalecenia związane z ich stosowaniem w dietach leczniczych.
DOIDOI:10.15611/nit.2017.4.04
Languagepl polski
LicenseJournal (articles only); author's original; Uznanie Autorstwa - Użycie Niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND); after publication
File
Orkusz_Bogacz-Radomska_Znaczenie_przypraw_w_zywieniu_czlowieka.pdf 783,24 KB
Score (nominal)6
ScoreMinisterial score = 6.0, 02-07-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back