Kwas bursztynowy z surowców naturalnych. Perspektywy rozwoju produkcji
Elżbieta Kociołek-Balawejder , Ewa Stanisławska , Zbigniew Garncarek
Abstract
Przedstawiono podstawowe informacje na temat właściwości, produkcji i zastosowania kwasu bursztynowego. Stwierdzono, że na przestrzeni lat kwas ten otrzymywano syntetycznie w niewielkiej skali na potrzeby przemysłu chemicznego, podczas gdy obecnie jego produkcja rośnie dzięki wykorzystaniu biotechnologii. W metodach biochemicznych wykorzystuje się pozyskiwane z natury lub modyfikowane genetycznie wyspecjalizowane mikroorganizmy oraz tanie i łatwo dostępne surowce pochodzenia roślinnego. Wskazano potencjalne kierunki przerobu kwasu bursztynowego na chemikalia o dużym znaczeniu dla przemysłu organicznegoAuthor | |
Other language title versions | Succinic acid from raw materials. Prospects for development of its production |
Journal series | Przemysł Chemiczny, ISSN 0033-2496, e-ISSN 2449-9951, (A 15 pkt) |
Issue year | 2015 |
No | 94/10 |
Pages | 1807-1812 |
Publication size in sheets | 0.5 |
ASJC Classification | ; |
DOI | DOI:10.15199/62.2015.10.31 |
Language | pl polski |
Score (nominal) | 15 |
Score source | journalList |
Score | = 15.0, 26-11-2019, ArticleFromJournal = 15.0, 26-11-2019, ArticleFromJournal |
Publication indicators | = 0; : 2015 = 0.25; : 2015 = 0.367 (2) - 2015=0.305 (5) |
Citation count* |
* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back