The Mutual Correlation of Glucose, Starch, and Beta-Glucan Release During Microwave Heating and Antioxidant Activity of Oat Water Extracts

Joanna Harasym , Remigiusz Olędzki

Abstract

Starch and beta-glucan are most abundant carbohydrate polymers available in oat products; however, their simultaneous release during extraction depends on morphological and processing conditions of raw material. The study analyzes the mutual correlation between the sample (oat flakes and bran) and treatment types (microwave heating (MW)—1–5 min; conventional heating (CH)—7 min) on water extract properties focusing on beta-glucan, starch, and glucose content as well as the antioxidant activity of water extracts. The strong negative partial coefficient correlation was found between solids-starch (− 0.65) and starch-glucose (− 0.89) content as well as DPPH (− 0.66) antioxidant activity in oat flakes revealing the high release of glucose to the water phase and its prooxidant activity. For the oat bran, positive and very high partial coefficient was found for both glucose (0.98) and beta-glucan (0.98) content in solids while the mutual interaction between them was highly negative (− 0.97), meaning the more beta-glucan, the less glucose in the water phase.
Autor Joanna Harasym (IE / CHiTŻ / KBA)
Joanna Harasym
- Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności
, Remigiusz Olędzki (IE / CHiTŻ / KBA)
Remigiusz Olędzki
- Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności
Tytuł czasopisma/seriiFood and Bioprocess Technology, ISSN 1935-5130, (A 35 pkt)
Rok wydania2018
Tom11
Nr4
Paginacja847-884
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku angielskimBeta-glucan, Starch, Glucose, Antioxidant activity, Microwave, Oat
Klasyfikacja ASJC2209 Industrial and Manufacturing Engineering; 1508 Process Chemistry and Technology; 2213 Safety, Risk, Reliability and Quality; 1106 Food Science
DOIDOI:10.1007/s11947-018-2065-x
Języken angielski
Plik
Harasym_Oledzki_The_Mutual_Correlation_Of_Glucose.pdf 5,06 MB
Punktacja (całkowita)35
PunktacjaPunktacja MNiSW = 35.0, 02-07-2019, ArticleFromJournal
Wskaźniki publikacji Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2016 = 1.402; Impact Factor WoS: 2017 = 2.998 (2) - 2017=3.325 (5)
Liczba cytowań*2 (2019-11-10)
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót