Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9

Dominika Szczepańska, , Iwona Bryndal

Abstract

The paper presents rape as a raw material for oil production, its origin, variety, crop statistics, climatic and soil requirements and development phases. The article shows the characteristics of the composition of refined and cold pressed rapeseed oil and the differences between them. Special attention is also paid to the content of omega 3-6-9. Based on the research question titled: “Rape oil as a source of omega 3-6-9” fatty acid has been claimed to be the most commonly used vegetable oil in Poland because it is relatively inexpensive and readily available. It is most commonly used for frying but also in a lesser sense as a side dish for cold dishes. Research has shown that respondents do not consider it, like other vegetable oils, as the main source of omega acids.
Author Dominika Szczepańska,
Dominika Szczepańska,,,
-
, Iwona Bryndal (EaE / IChaFT / DBCh)
Iwona Bryndal,,
- Department of Bioorganic Chemistry
Other language title versionsRapeseed oil, a valuable source of omega 3-6-9
Journal seriesPrace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ISSN 1899-3192, e-ISSN 2392-0041, (B 10 pkt)
Issue year2017
No494
Pages210-218
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishrzepak, olej rzepakowy, kwas omega-3, kwas omega-6, kwas omega-9
Keywords in Englishrape, rapeseed oil, omega-3, omega-6, omega-9
Abstract in PolishCelem pracy było scharakteryzowanie oleju rzepakowego jako najpopularniejszego oleju roślinnego stosowanego w Polsce. W pracy scharakteryzowano skład oleju rzepakowego, a przede wszystkim odpowiedziano na pytanie, czy olej rzepakowy może być źródłem cennych kwasów omega 3-6-9. Drugim celem pracy było zbadanie opinii oraz wiedzy Polaków na temat oleju rzepakowego i ogólnie kwasów omega. Badanie ankietowe nosiło nazwę ,,Olej rzepakowy jako źródło kwasów omega 3-6-9”. Na podstawie ankiety badawczej stwierdzono, że olej rzepakowy jest najczęściej stosowanym olejem roślinnym w Polsce, ponieważ jest on stosunkowo tani i łatwo dostępny. Zwykle stosowany jest do smażenia, ale także w mniejszym stopniu jako dodatek do dań na zimno. Badania pokazały, że respondenci nie uważają go, jak inne oleje roślinne, za główne źródło kwasów omega.
DOIDOI:10.15611/pn.2017.494.18
URL http://www.dbc.wroc.pl/publication/49712
Languagepl polski
LicenseJournal (articles only); author's original; Uznanie Autorstwa - Użycie Niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND); after publication
File
Bryndal_olej_rzepakowy_zrodlem_cennych_kwasow.pdf 988,05 KB
Score (nominal)10
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back