Kultura kaizen w funkcjonowaniu polskich przedsiębiorstw - wyniki badań empirycznych

Agnieszka Piasecka-Głuszak

Abstract

The aim of the article is to present from theoretical as well as from empirical perspective the use of kaizen as management concept in Polish enterprises. The article’s goal is to show how Polish enterprises can benefit from kaizen, what is required in order to create a continuous improvement culture in a company in the Polish market, what features Polish employees should possess in order to fully implement continuous improvement culture. The article consists of two parts. The first theoretical part presents kaizen concept, kaizen culture and main differences between traditional and kaizen culture. The second part is entirely empirical and presents responses of survey participants working in enterprises where continuous improvement culture was implemented in full, partially or not at all. Keywords: kaizen, continuous improvement, kaizen culture
Author Agnieszka Piasecka-Głuszak (ES / DIER)
Agnieszka Piasecka-Głuszak,,
- Department of International Economic Relations
Journal seriesStudia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, [Studia i Prace WNEiZ US - od 2016], ISSN 2080-4881, e-ISSN 2300-4096 , (B 9 pkt)
Issue year2015
No41/1
Pages377-390
Publication size in sheets0.65
Keywords in Polish kaizen, kultura kaizen, ciągłe doskonalenie
Keywords in English kaizen, continuous improvement, kaizen culture
Abstract in PolishCelem artykułu jest przedstawienie od strony teoretycznej i empirycznej zastosowania kaizen jako koncepcji zarządzania w polskich przedsiębiorstwach. Pokazano w nim na ile polskie przedsiębiorstwa potrafią wykorzystać kaizen, co jest potrzebne, aby stworzyć kulturę ciągłego doskonalenia w przedsiębiorstwie na polskim rynku, jakie cechy powinni mieć polscy pracownicy, aby kultura ciągłego doskonalenia mogła w pełni być realizowana. Artykuł składa się z dwóch części. W pierwszej części, teoretycznej, przedstawiono pojęcie kaizen, kulturę kaizen, główne różnice między kulturą tradycyjną a kulturą kaizen, a w drugiej zaś (w całości empirycznej) – wyniki badań ankietowych, odpowiedzi respondentów pracujących w przedsiębiorstwach, w których zaimplementowano w pełni, częściowo, albo i nie kulturę ciągłego doskonalenia. Słowa kluczowe: kaizen, kultura kaizen, ciągłe doskonalenie
Languagepl polski
File
Piasecka_kultura_kaizen_w _funkcjonowaniu_polskich_przedsiebiorstw.pdf 630,32 KB
Score (nominal)9
ScoreMinisterial score = 9.0, 02-07-2019, ArticleFromJournal
Ministerial score (2013-2016) = 9.0, 02-07-2019, ArticleFromJournal
Citation count*
Additional fields
Tyt_nrGospodarka regionalna i międzynarodowa. Tom 1
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back