Opakowania funkcjonalne w żywności

Tomasz Lesiów , Zenon Foltynowicz

Abstract

The aim of the work was an overview of functional packaging and the presentation of this type of packaging. Attention was focused on several types of functional packaging such as self-warming baby bottle – iiamo and yoomi, hot cans, self-cooling cans and temperature indicators. Their application, the principle of operation and handling with so packed product were discussed. Self-heating or self-cooling packaging is gaining more and more followers who value the convenience and speed of preparing a meal in conditions that prevent heating or cooling of the product. Temperature indicators provide a consumer with additional information about the recommended temperature of consumption of a food product (mainly drinks) or warn them against too high temperature, which side effects can threaten health.
Author Tomasz Lesiów (EaE / IChaFT / DAEaQA)
Tomasz Lesiów,,
- Department of Agricultural Engineering and Quality Analysis
, Zenon Foltynowicz - Poznań University of Economics and Business
Zenon Foltynowicz,,
-
Other language title versionsFunctional packaging in food
Journal seriesNauki Inżynierskie i Technologie, ISSN 2080-5985, e-ISSN 2449-9773, (B 6 pkt)
Issue year2018
No1 (28)
Pages32-41
Publication size in sheets0.5
Keywords in Polishbutelki – iiamo i yoomi, puszki – samoogrzewające się i samochłodzące, wskaźniki temperatury
Keywords in Englishiiamo and yoomi bottles, self-heating cans and self-chilling cans, temperature indicators
Abstract in PolishCelem pracy było omówienie roli opakowań funkcjonalnych oraz prezentacja tego rodzaju opakowań. Skoncentrowano uwagę na kilku rodzajach opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i postępowania z tak zapakowanym produktem. Opakowania samoogrzewające się lub samochłodzące zyskują coraz więcej zwolenników, którzy cenią wygodę i szybkość przygotowania posiłku w warunkach uniemożliwiających podgrzanie lub schłodzenie produktu. Wskaźniki temperatury dostarczają konsumentowi dodatkowych informacji o zalecanej temperaturze spożycia produktu żywnościowego (głównie napojów) lub ostrzegają go przed zbyt wysoką temperaturą, której uboczne skutki mogą zagrażać zdrowiu.
DOIDOI:10.15611/nit.2018.1.03
URL https://www.dbc.wroc.pl/publication/117976
Languagepl polski
LicenseJournal (articles only); author's original; Uznanie Autorstwa - Użycie Niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND); after publication
File
Lesiow_Foltynowicz_Opakowania_funkcjonalne_w_zywnosci.pdf 2,35 MB
Score (nominal)6
Score sourcejournalList
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back