Uwarunkowania akceptacji żywności wzbogaconej w witaminy przez konsumentów w wieku 20 - 30. lat. Zarządzanie jakością w przestrzeni organizacyjno-społecznej

Magdalena Panksy , Ewa Biazik , Tomasz Lesiów

Abstract

For humans, vitamins are exogenous compounds, which the human body is unable to synthesize in proper amounts. Hence, they should be delivered with food. Depending on the type, vitamins play many important functions in the human body. For instance, vitamin A participates in proper eyesight function, vitamin D influences proper bone building and mineralization, vitamin E has antioxidant activity, vitamin C enhances iron assimilation, and vitamin B affects metabolism processes and cardiovascular, digestive, nervous system tissues. The aim of the study was to determine factors influencing the acceptance of food products enriched with vitamins by consumers aged 20-30 years. The results indicate a positive attitude by respondents to fortified food. The majority of respondents stated their acceptance of vitamin-enriched products in their daily diet, even if this resulted in higher prices for food products. Respondents are aware of the importance of the quality of food products - only a small percentage of respondents are not interested in the nutritional value of food products.
Author Magdalena Panksy
Magdalena Panksy,,
-
, Ewa Biazik (EaE / IChaFT / DAEaQA)
Ewa Biazik,,
- Department of Agricultural Engineering and Quality Analysis
, Tomasz Lesiów (EaE / IChaFT / DAEaQA)
Tomasz Lesiów,,
- Department of Agricultural Engineering and Quality Analysis
Pages457-473
Publication size in sheets0.8
Book Sikora Tadeusz (eds.): Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej, 2017, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 9788394236274, 517 p.
Keywords in Polishprodukty wzbogacone, witaminy, preferencje konsumentów
Keywords in Englishenriched food products, vitamins, consumer preferences
Abstract in PolishWitaminy to związki egzogenne dla człowieka. Ludzki organizm nie jest w stanie ich sam syntetyzować w wystarczającej ilości, dlatego też muszą być dostarczane wraz z pokarmem. W zależności od rodzaju, witaminy spełniają wiele ważnych funkcji. Witamina A uczestniczy w procesie widzenia, witamina D wpływa na prawidłowy wzrost i mineralizacje kości, witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, kwas askorbinowy (witamina C) ułatwia asymilację żelaza, natomiast witaminy z grupy B wpływają na metabolizm składników odżywczych oraz na tkanki układów pokarmowego, krążenia i nerwowego. Celem pracy była ocena uwarunkowań akceptacji produktów żywnościowych wzbogaconych w witaminy, przez badaną grupę konsumentów w wieku 20-30 lat. Wyniki wskazują na pozytywne nastawienie respondentów do żywności fortyfikowanej. Ankietowani deklarowali chęć wprowadzenia produktów wzbogaconych witaminami do swojej codziennej diety, również w przypadku, gdy produkt wzbogacony posiada większą cenę. Związane jest to z nie spożywaniem dostatecznej dawki owoców i warzyw potrzebną do zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy. Respondenci są świadomi istoty jakości produktów spożywczych – jedynie kilkanaście procent osób nie czyta składu produktu i jego wartości odżywczej.
Languagepl polski
File
Panksy_Biazik_Lesiow_Uwarunkowania_Akceptacji_Zywnosci_Wzbogaconej.pdf 473,08 KB
Score (nominal)5
ScoreMinisterial score = 5.0, 23-08-2019, MonographChapterAuthor
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back