Akryloamid w żywności dla dzieci jako realne zagrożenie dla zdrowia

Sylwia Zimny , Agnieszka Piekara , Monika Kaczmarczyk , Małgorzata Krzywonos

Abstract

A review, with 50 refs., of issues related to the formation of acrylamide during processing and storage of food as well as methods used to reduce its content in children food.
Author Sylwia Zimny (EaE / IChaFT / DBE)
Sylwia Zimny,,
- Department of Bioprocessing Engineering
, Agnieszka Piekara (EaE / IChaFT / DBE)
Agnieszka Piekara,,
- Department of Bioprocessing Engineering
, Monika Kaczmarczyk (EaE / IChaFT / DBE)
Monika Kaczmarczyk,,
- Department of Bioprocessing Engineering
, Małgorzata Krzywonos (EaE / IChaFT / DBE)
Małgorzata Krzywonos,,
- Department of Bioprocessing Engineering
Other language title versionsAcrylamide in children food as a real thread to health
Journal seriesPrzemysł Chemiczny, ISSN 0033-2496, e-ISSN 2449-9951, (A 15 pkt)
Issue year2018
Vol97/11
Pages1925-1928
Publication size in sheets0.5
ASJC Classification1500 General Chemical Engineering; 1600 General Chemistry
Abstract in PolishOpisano występowanie akryloamidu w żywności oraz mechanizmy jego powstawania. Przedstawiono szkodliwy wypływ akryloamidu, konsekwencje zdrowotne związane z jego spożywaniem oraz szacowane spożycie ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Wskazano sposoby przetwarzania żywności pod kątem możliwości ograniczania zachodzenia reakcji Maillarda i unikania tworzenia szkodliwych jej produktów, w tym akryloamidu ze szczególnym uwzględnieniem żywności dla małych dzieci.
DOIDOI:10.15199/62.2018.11.22
Languagepl polski
File
Zimny_Piekara_Kaczmarczyk_Krzywonos_Akryloamid_W_Zywnosci_Dla_Dzieci.pdf 624,61 KB
Score (nominal)15
Score sourcejournalList
ScoreMinisterial score = 15.0, 26-11-2019, ArticleFromJournal
Publication indicators Scopus Citations = 0; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2016 = 0.203; WoS Impact Factor: 2018 = 0.428 (2) - 2018=0.379 (5)
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back