Impact of purified oat 1-3,1-4-b-d-glucan of different molecular weight on alleviation of inflammation parameters during gastritis

Dominika Suchecka , Katarzyna Błaszczyk , Joanna Harasym , Sylwia Gudej , Jacek Wilczak , Joanna Gromadzka-Ostrowska

Abstract

The antiinflammatory activity of purified oat 1-3,1-4-b-d-glucan against acute gastritis (sodium deoxycholate induced) model in rats was investigated as second part of experiment studying impact of oat b-glucan on inflammatory states in gastrointestinal tract (first part was related to enteritis). 48 rats (Spraque-Dawley males, two groups – control and gastritis) were fed high and low molecular weights (MW) b-glucan. Antioxidant defense parameters – SOD, TAS, GSH, GSSG and inflammation markers – TBARS, TNF-a, IL-10 and IL-12 were analyzed. Strong activity of both fractions was observed; high MW b-glucan caused high TNF-a decrease in both experimental groups while low MW b-glucan decreased the concentration of IL-10 in gastritis group. Both fractions significantly support innate antioxidant defense of stomach tissue not only in gastritis but in healthy state as well. The results reveal the potential therapeutic activity of purified oat b-glucan in acidic environment of stomach at acute gastritis states.
Autor Dominika Suchecka - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW)
Dominika Suchecka
-
, Katarzyna Błaszczyk - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW)
Katarzyna Błaszczyk
-
, Joanna Harasym (IE / CHiTŻ / KBA)
Joanna Harasym
- Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności
, Sylwia Gudej - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW)
Sylwia Gudej
-
, Jacek Wilczak - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW)
Jacek Wilczak
-
, Joanna Gromadzka-Ostrowska - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW)
Joanna Gromadzka-Ostrowska
-
Tytuł czasopisma/seriiJournal of Functional Foods, ISSN 1756-4646, (A 45 pkt)
Rok wydania2017
Nr28
Paginacja11-18
Objętość publikacji w arkuszach wydawniczych0.5
Słowa kluczowe w języku angielskimGastritis, b-Glucan, Oat, Antioxidant, Deoxycholate, Molecular weight
Klasyfikacja ASJC2916 Nutrition and Dietetics; 2701 Medicine (miscellaneous); 1106 Food Science
DOIDOI:10.1016/j.jff.2016.10.028
Języken angielski
Plik
Suchecka_Blaszczyk_Harasym_Gudej_Wilczak_Gromadzka_Impact_Of_Purified.pdf 1,28 MB
Punktacja (całkowita)45
Żródło punktacjijournalList
Wskaźniki publikacji Cytowania Scopus = 8; Cytowania WoS = 8; Scopus SNIP (Source Normalised Impact per Paper): 2017 = 1.281; Impact Factor WoS: 2017 = 3.47 (2) - 2017=3.767 (5)
Liczba cytowań*
Cytuj
Udostępnij Udostępnij

Pobierz odnośnik do tego rekordu


* Podana liczba cytowań wynika z analizy informacji dostępnych w Internecie i jest zbliżona do wartości obliczanej przy pomocy systemu Publish or Perish.
Powrót